Алфа липоевата киселина

Алфа липоевата киселина e мощен физиологичен антиоксидант.

Алфа-липоевата киселина е позната още като тиоктова. Като фармацевтичен продукт може да се намери под наименованията липоева киселина, берлитион, липамид, октолипен, тиогама, тиоктацид, тиолепта и др.

В организма алфа-липоевата киселина се намира в различни органи, повече в черния дроб, бъбреците и сърцето. Като фармацевтичен продукт се получава по синтетичен път.

Тя е ко-фактор на пируват-дехидрогеназата, алфа-кетоглутарат-дехидрогеназата и други важни мултиензимни системи. Тази киселина е коензим, необходим за въглехидратния метаболизъм в биохимичните реакции на цикъла на Кребс. Спада към групата на мастните киселини. Разтваря се както във водна, така и в маслена среда, което я прави уникална по своето действие.

Киселината се синтезира в човешкия организъм под формата на дихидролипоева киселина в недостатъчни количества. Двете киселини могат да преминават една в друга, притежавайки едни и същи свойства. Абсорбира се в малкия интестин и през порталната вена се дистрибутира във всички части на тялото включително и в мозъчните структури. При човека тиоктовата (алфа-липоевата) киселина се резорбира бързо след перорален прием. В резултат на бързо тъканно разпределение, плазменият й полуживот е приблизително 25 минути.

Алфа липоева киселина спомага за усвояването и рециклирането на другите антиоксиданти като витамин С, витамин Е, бета каротин, коензим Q10. Тя предпазва клетъчната мембрана от вредното въздействие на свободните радикали. Подпомага превръщането на въглехидратите в енергия, като първо захарите се превръщат в пируват, първата стъпка в превръщането на глюкозата в енергия. Изследванията показват, че изгарянето на глюкозата е една от индикациите за използване на алфа липоева киселина при диабет тип 2 и неговите усложнения (катаракта, ретинопатия, кардиомиопатия, невропатия). Човешкото тяло може да я  произвежда, но в незначителни количества.

ПРОТЕКЦИЯ СРЕЩУ ОКСИДАТИВНИЯ СТРЕС

Един от основните проблеми при болните от Захарен диабет е повишеният оксидативен стрес, свързан с повишено производство на свободни радикали. Тези свободни радикали циркулират в човешкия организъм и увреждат тъканите му. Тъй като при хората със Захарен диабет е налице висока кръвна захар, те са подложени на по-голям оксидативен стрес, който е причина за усложненията на заболяването.

Антиоксидантите, като алфа липоева киселина предотвратяват тъканните и органните увреждания, като неутрализират свободните радикали и намаляват оксидативният стрес. Алфа липоевата киселина е необичаен антиоксидант, поради възможността да действа както във водна, така и в мастна среда. Поради тези си качества тя лесно се абсорбира и транспортира до много органи и системи – мозък, черен дроб и периферни нерви, като преминава през липидно-белтъчната клетъчна мембрана и действа на клетъчно ниво. Когато алфа липоевата киселина се комбинира с други антиоксиданти, като Витамините С и Е, способността на организма да се бори със свободните радикали многократно нараства.

Алфа липоевата киселина усилва ефекта на други важни антоиоксиданти като глутатион и коензим  Q10, които играят ключова роля в борбата със стареенето и появата на хронични заболявания. Алфа липоевата киселина в комбинация с Витамините от група В подпомагат производството на енергия в човешкият организъм, като превръщат белтъците, мазнините и въглехидратите в енергийни субстанции.

Участва в метаболните процеси на протеини, аминокиселини, карбохидрати и мазнини, изпълнявайки ролята на коензим на метаболитните ензими. Така тя стимулира процесите на горене на ниво митохондрия на клетката и повишава нивото на освободената енергия в организма, под формата на АТР (аденозин трифосфат).

МЕТАБОЛИТЕН СИНДРОМ И ЗАХАРЕН ДИАБЕТ

Метаболитният синдром е комбинация от няколко рискови фактора – инсулинова резистентност, високо кръвно налягане, високи триглицериди и ниски нива на липопротеини с висока плътност. Тази компилация повишава риска от появата на Захарен диабет и сърдечно-съдови заболявания.

Широко известна като мощен антиоксидант, алфа липоевата киселина притежава множество уникални качества.

В много клинични проучвания алфа липоевата киселина показва забележителни резултати при лечение на голям брой заболявания –  захарен диабет, метаболитен синдром, глаукома, мигрена, инсулт и костна патология.

Алфа липоевата киселина участва не само в поддържането на нормална кръвна захар, но подпомага и утилизацията на глюкозата в тъканите, подобрява инсулиновата чувствителност и ендотелната функция.

Приложението на алфа липоева киселина повлиява  благоприятно повечето от компонентите на метаболитния синдром – понижава кръвното налягане и инсулиновата резистентност, подобрява липидния профил и намалява телесното тегло.

В проучване върху 36 болни с исхемична болест на сърцето приложението на алфа липоева киселина и ацетил L карнитин е довело до понижаване на артериалното налягане и до подобрение на ендотелната функция на брахиалната артерия.

Друго клинично проучване отчита драматично подобряване на инсулиновата чувствителност при пациенти с наднормено тегло и захарен диабет тип 2. Положителният резултат е постигнат в много кратки срокове – в рамките само на 4 седмици. Това откритие е изключително важно за клиничната практика, защото инсулиновата резистентност стои в основата на Захарния диабет тип 2.

Когато алфа липоевата киселина се комбинира с други антиоксиданти, като магнезий и коензим  Q 10, способността на организма да се бори със свободните радикали многократно нараства. Магнезиевият хлорид, от друга страна, върши добра работа за регулиране на холестерола, и когато се комбинира с алфа липоевата киселина, се получава превъзходна формула за борба с кардиологични заболявания, диабетна невропатия, ретинопатия и други усложнения при диабет.

 

ПОЛОЖИТЕЛНИ ЕФЕКТИ ВЪРХУ ЗРЕНИЕТО

С напредване на възрастта нараства риска от катаракта. Тя настъпва в резултат на оксидативен стрес в лещата на окото. Алфа липоевата киселина осъществява своя благоприятен ефект чрез повишаване на нивото на ензима глутатион пероксидаза.

Друга честа причина за загуба на зрението е глаукомата. При проучване при пациенти с откритоъгълна глаукома, които са приемали алфа липоева киселина в доза 75 мг. 2 пъти дневно, или 150 мг. 1 път дневно, се установи повишена зрителна острота и подобрение и на други параметри на зрението.

Комбинацията от алфа липоева киселина и Витамин Е предпазва клетките на ретината от преждевременна смърт.

НЕВРОПРОТЕКЦИЯ

Липоевата киселина преминава хемато-енцефалната бариера и достига до всички части на неврона. Експериментални данни показват ограничаване на мозъчните поражения след инсулт при интравенозното й приложение. Част от защитният и ефект се дължи на регенерирането на мощният антиоксидант-глутатион. Установено е че при пациенти с инсулт глутатионът е силно намален в резултат на оксидативния стрес, съпътстващ това състояние.

Много добри резултати се постигат с алфа липоева киселина при лечение на болестта на Алцхаймер. Този ефект се дължи на повишена продукция на ацетилхолин-невротрансмитер, който е в дефицитно състояние при страдащите от тази коварна болест.

Алфа липоевата киселина подобрява здравословното състояние на болните от множествена склероза, чрез намаляване на активността на автоимунния процес.

ЗАПАЗВАНЕ НА КОСТНАТА ПЛЪТНОСТ

Алфа липоевата киселина предотвратява костната загуба, чрез подтискане  на синтеза на остеокластите . Остеокластите са клетки, които участват в разграждането на костта. Освен това алфа липоевата киселина подтиска проинфламаторния простагландин Е 2 и инфламаторния цитокин тумор некротизиращ фактор алфа и по този начин предотвратява инфламаторно обусловената костна загуба.

Благодарение на тези резултати алфа липоевата киселина се използва широко в лечението на остеопорозата и дегенеративно обусловените костни заболявания.

СВЪРЗВАНЕ И ИЗВЕЖДАНЕ НА ТЕЖКИТЕ МЕТАЛИ ОТ ОРГАНИЗМА

Алфа липоевата киселина предпазва  организма от вредното действие на тежките метали, които попадат в него с храната, или от околната среда. Този мултифункционален медикамент свързва опасните вещества, като арсеник, кадмий, живак и олово, инактивира ги и по този начин улеснява извеждането им от организма.

ПРЕВЕНЦИЯ НА МИГРЕНАТА

Алфа липоевата киселина е надеждно средство за борба с мигрената.  Пациентите, които са приемали 600 мг. липоева киселина ежедневно в продължение на 3 месеца по рядко са получавали мигренозни пристъпи и силата на главоболието по време на пристъп е било по-слабо.

ПОДДЪРЖАНЕ НА ЗДРАВА КОЖА

В  проучване, в което са участвали 33 жени на средна възраст 54 г. се установи че ежедневното използване на крем, който съдържа 5% липоева киселина в продължение на 3 месеца е намалило значително неравностите по кожата, както и степента на фотостареенето.

ПОДДЪРЖАНЕ НА ЗДРАВА СПОРТНА ФОРМА

Алфа липоевата киселина е най-мощният клетъчен регенератор, енергизиращ човешкия организъм като цяло. Тази своя функция изпълнява само при оптимални концентрации. При по-ниски такива се включва само в процесите на горене и освобождаване на енергия.
Участва в метаболните процеси на протеини, аминокиселини, въглехидрати и мазнини, изпълнявайки ролята на коензим на метаболитните ензими. Така тя стимулира процесите на горене на ниво митохондрия на клетката и повишава нивото на освободената енергия в организма, под формата на АТР (аденозин трифосфат).
Като антиоксидант неутрализира свободните радикали, както в клетката, така и извън нея, поради двойната си  разтворимост. Свойствата й са толкова силни, че много хора я наричат „универсалния антиоксидант“.
Повишава нивото на дипептида Глутатион, съществено значим фактор за гликолизата на въглехидратите.
Алфа липоевата киселина притежава свойствата и функциите на В-комплекс витамините, без да бъде причислявана към тях.
Участва в процесите на превръщане на глюкозата в гликоген, потенцирайки едновременно неговата резорбция и тази на креатина в мускулните клетки. По този начин мускулите работят на максимален режим.

by petya_aptekabio